Η Ιστορία

    Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα πιο ιστορικά προϊόντα της Ελλάδας. Καλλιεργείται σε πολύ συγκεκριμένα Ελληνικά εδάφη απ” τον 15ο αιώνα π.Χ. και υπάρχουν αναφορές καλλιέργειας και αποξήρανσης Κορινθιακής Σταφίδας στην Οδύσσεια αλλά και στον Αριστοτέλη. Η περίοδος της μεγαλύτερης καλλιέργειας ήταν μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα και για τουλάχιστον 50 χρόνια η Κορινθιακή Σταφίδα αποτελούσε το 75% του συνόλου των Ελληνικών Εξαγωγών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Κορινθιακή Σταφίδα βοήθησε στον αστικό μετασχηματισμό της Ελλάδας και σε μια σειρά από μεγάλα έργα όπως η διώρυγα της Κορίνθου και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Το όνομα που επιλέξαμε για το προϊόν μας (Golden Black), χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως χαρακτηρισμός για την Κορινθιακή Σταφίδα μιας και ήταν για την Ελλάδα, ότι ήταν το πετρέλαιο για την Μέση Ανατολή .Ο μαύρος χρυσός της Ελλάδας.


Οι Αμπελώνες μας

    Οι αμπελώνες μας, βρίσκονται στην περιοχή της Νεμέας και συγκεκριμένα στην περιοχή Ξηρόκαμπος σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα, όπου και τους καλλιεργούμε αποκλειστικά με βιολογικές μεθόδους. Η καλλιέργεια των αμπελιών μας, γίνεται πάντοτε με γνώμονα την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών που θα συλλέξουμε, γι αυτό και η στρεμματική απόδοση σε κιλά διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Η περισυλλογή των σταφυλιών, κοινώς ο τρύγος, πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ανάλογα πάντοτε και με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, αφού πρώτα έχουμε αφήσει τα σταφύλια να ωριμάσουν όσο χρειάζεται προκειμένου να μας δώσουν τα καλύτερα δυνατά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Τα σταφύλια συλλέγονται σε καλάθια και μεταφέρονται άμεσα στον χώρο όπου βρίσκονται οι «Σκιές» μας όπου και γίνεται η τοποθέτηση τους άμεσα.


Η Σκιά

    Μετά από τον τρύγο, σειρά έχει η αποξήρανση των σταφυλιών όπου και αναλαμβάνουμε να τοποθετήσουμε τα σταφύλια επάνω σε αυτοσχέδιες κατασκευές που ονομάζονται «Σκιές» ή «Ισκιάδες». Πρόκειται για ξύλινες κυρίως κατασκευές όπου έχουμε περάσει κατά μήκος τους παράλληλες σειρές από ανοξείδωτο σύρμα και στην οροφή τους έχουν τοποθετηθεί ανοξείδωτα μεταλλικά φύλλα ώστε να δημιουργείται σκιά στον χώρο αποξήρανσης των σταφυλιών.

    Εκεί κρεμάμε τα σταφύλια ένα προς ένα με μεγάλη προσοχή ώστε να μην τραυματίζονται οι ρόγες και υπάρξει απώλεια χυμών η οποία θα έβλαπτε με την σειρά της την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αφού κρεμάσουμε τα σταφύλια , έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αποξήρανσης στη Σκιά, χωρίς τα σταφύλια να έρχονται σε απευθείας έκθεση με τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου και χωρίς να έρχονται σε επαφή με το έδαφος. Μετά από περίπου 20 με 25 ημέρες, και αφού βρισκόμαστε καθημερινά στον χώρο της αποξήρανσης για να ελέγχουμε την ομαλή της ροή, αρχίζουμε να κατεβάζουμε τα σχεδόν αποξηραμένα σταφύλια απ” τη Σκιά, και τα τοποθετούμε προσεκτικά με τα χέρια μας, σε αλώνι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα για 1 έως 2 ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποξήρανσης.

    Τελειώνοντας, αφού έχει ολοκληρωθεί η αποξήρανση των σταφυλιών, με ειδικά εργαλεία τρίβουμε τα σταφύλια ώστε να απομονωθεί το στέλεχος από τις ρόγες και στη συνέχεια τα ξεχωρίζουμε. Μαζεύουμε την Κορινθιακή Σταφίδα πλέον, και συνεχίζουμε με μια πρώτη επεξεργασία σε μια ιδιαίτερη μηχανή που έχει την ονομασία «Μάκινα» όπου αποβάλλονται οι χονδρές και οι πολύ ψιλές ρόγες και απομακρύνονται με αέρα τα ξυλάκια απ” το στέλεχος των σταφυλιών τα οποία λέγονται στην περιοχή «Τσίγκανα» ή «Τσάμπουρα». Ύστερα και από αυτό, η Κορινθιακή μας σταφίδα, αποθηκεύεται προσωρινά ώσπου να έρθει η ώρα για την τελική επεξεργασία και τυποποίηση της.