Μαύρη Σταφίδα & Υγεία

Η Κορινθιακή μαύρη σταφίδα είναι ένα ελληνικό προϊόν με τεράστια διατροφική αξία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλος ντόρος γύρω από τις πολλές και σημαντικές ιδιότητές της, οι οποίες την καθιστούν υπερ-τρόφιμο (superfood).

Η μαύρη σταφίδα γίνεται από μια αμιγώς ελληνική ποικιλία σταφυλιού, η οποία έχει μικρές μαύρες ρώγες χωρίς κουκούτσι οι περισσότερες, που αποξηραίνονται με την φλούδα τους φυσικά. Παράγεται σχεδόν αποκλειστικά στν Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην Πελοπόννησο (Κορινθία, Αιγιάλεια, Ηλεία, Μεσσηνία), αλλά και στα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά. Παρότι θεωρείται ένα υπερ-τρόφιμο, στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαιτέρως διάσημη και το 95% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού.

Η σταφίδα έχει αντιοξειδωτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες, διαιτητικές ίνες, κάλιο και ισχυρή αντικαρκινική, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την μείωση της χοληστερίνης, ενώ, παρά την γλυκύτητά της δεν φαίνεται να επιδρά αρνητικά στον διαβήτη.


Διαβάστε περισότερο: Μαύρη σταφίδα: ένα υπερτρόφιμο στο πιάτο μας